ROUVEEN – Tijdens de lezing van Paul Rademaker over Zwartewatersklooster, die hij gisteren gaf voor zo’n 70 geïnteresseerden in de Velschuur, werd bekend gemaakt dat er toestemming is verkregen voor archeologisch onderzoek op de plek waar vermoedelijk 170 ridders begraven liggen, die sneuvelden in de Slag bij Ane in 1227. Dat is een enorme opsteker voor de Stichting Werkgroep Archeologie Regio Staphorst (SWARS) die zich hier al jaren sterk voor maakt. Directe aanleiding voor de toestemming waren de veelbelovende resultaten van het grondradaronderzoek, dat in de zomer werd uitgevoerd.

ZWARTEWATERSKLOOSTER - Bij bodemonderzoek in Zwartewatersklooster, op de locatie waar mogelijk een uit de 13e eeuw stammende kruisridderbegraafplaats zou liggen, zijn sporen gevonden die tot ongeveer 2 meter diep rijken. Dat laat Paul Rademaker weten. “Het lijkt spectaculair. Uit oude documenten blijkt dat daar in de directe omgeving sprake is van een Heilig huisje. Ik vermoed dat dit huisje een kapel is geweest.” 

Liggen er onder een weiland in het Overijsselse gehucht Zwartewatersklooster, nabij Hasselt, 149 ridders begraven? Amateur¬archeologen speurden vrijdag de vermoedelijke middeleeuwse militaire dodenakker af met hypermoderne apparatuur. Als bewezen kan worden dat er sprake is van een ridderbegraafplaats, is dat een sensatie. 

Het is bijna een jaar geleden dat Arco ten Klooster het stamboomonderzoek in zijn bezit kreeg. Sinds die tijd is er hard gewerkt. Eerst moest alles worden bekeken, vervolgens moesten de stamboomgegevens worden gedigitaliseerd en tot slot moest er een website worden gebouwd om het onderzoek van Rien ten Klooster toegankelijk te maken voor een breder publiek. Na een jaar ploeteren kan nu de nieuwe website worden gepresenteerd.

Het was even sjouwen, maar uiteindelijk zaten alle archiefdozen achter in de auto. Vandaag hebben vader Albert en zoon Arco ten Klooster het stamboomonderzoek opgehaald bij ‘neef Albert’ in Dronten. Het is inmiddels meer dan 25 jaar geleden dat Rien ten Klooster zijn boek publiceerde over de kooikersfamilie uit het Zwartewatersklooster. Dat was het resultaat van meer dan 30 jaar aan noeste arbeid. Al in 1953 begon Rien aan zijn onderzoek naar de familie Ten Klooster, dat uiteindelijk veel meer werd dan alleen een stamboomonderzoek. Het boek dat in 1989 werd gepubliceerd bevat uitgebreide informatie over onder meer de geschiedenis van de streek, de buurtschap Zwartewatersklooster en haar begraafplaats. Meer dan 30 jaar aan naspeuringen. Geen wonder dat dat veel onderzoeksmateriaal heeft opgeleverd.

     
Naar boven