Dankzij speurwerk van Oud-Hasselter Rien ten Klooster
Hasselt – Al in 1953 is de oud-Hasselter Rien ten Klooster begonnen aan een stamboomonderzoek van zijn familie. Gisteren presenteerde de econoom, die momenteel woonachtig is in het Utrechtse Huis ter Heide, tot grote verrassing van zijn ouders en verdere familieleden, de resultaten van zijn intensieve speurtocht door het verleden. Ten Klooster deed dat op de receptie van het 60-jarig huwelijk van zijn ouders Hendrikus ten Klooster en Aaltje Maatjes in Hasselt.
Rien ten Klooster biedt het proefexemplaar van zijn onderzoek aan zijn ouders aan.
Het stamboomonderzoek is en indrukwekkende verzameling gegevens geworden. Het is een boek van 510 bladzijden. ‘Maar’, zo zegt Ten Klooster, ‘de inhoud is meer dan alleen een stamboomonderzoek. Eigenlijk is het daardoor juist een compleet boek over de familie geworden. Het valt samen met een historische beschrijving van de streek en een toelichting op het specifieke beroep in de familie, dat van eendenkooiker’.
Zwartewatersklooster
De naam Ten Klooster is in 1811 afgeleid van de buurtschap ’t Klooster of Zwartewatersklooster. De benaming van de buurtschap is zelf weer ontleend aan de naam van een nonnenklooster dat daar ooit heeft gestaan. De stichting daarvan vond in 1233 plaats, omdat bisschop Otto van der Lippe problemen kreeg met naar zelfstandigheid hunkerende Drenten. Hij werd met groot gevolg in 1227 in een moeras bij Ane (gemeente Gramsbergen) verslagen en kwam zelf om het leven. Zijn opvolger daarentegen versloeg de Drenten. Die moesten als boete en ter nagedachtenis aan de slachtoffers een klooster stichten.
Familiearchief
Een bijzonder hoofdstuk in het onderzoek gaat in op het familiearchief dat Rien ten Klooster via een oom ter beschikking kwam. Het betreft zestig stukken daterend van 1804 tot 1889. Ten Klooster heeft er een volledige beschrijving van opgenomen en de brieven zelfs woordelijk weergegeven. ‘Daardoor’, aldus de oud-Hasselter, ‘ontstaat er een interessant kijkje op het leven in ’t Klooster zo’n 150 jaar geleden’.
De Utrechtse econoom die werkzaam is bij een elektriciteitsproducent, was ook nieuwsgierig of er nog meer plaatsen Het Klooster In Nederland waren en of er meer familienamen afgeleid waren van klooster en waar die in het bijzonder voorkwamen. Met behulp van kaarten wordt dit in twee hoofdstukken toegelicht. Voor Rien ten Klooster is het omvangrijke stamboomonderzoek zijn levenswerk geworden. ‘Eigenlijk is het nooit af’, zegt hij, daarbij doelend op de verschillende onderwerpen, waaraan hij nog niet is toegekomen. In het laatste hoofdstuk kondigt hij dan ook aan dat het onderzoek nog een vervolg zal krijgen.