Het is bijna een jaar geleden dat Arco ten Klooster het stamboomonderzoek in zijn bezit kreeg. Sinds die tijd is er hard gewerkt. Eerst moest alles worden bekeken, vervolgens moesten de stamboomgegevens worden gedigitaliseerd en tot slot moest er een website worden gebouwd om het onderzoek van Rien ten Klooster toegankelijk te maken voor een breder publiek. Na een jaar ploeteren kan nu de nieuwe website worden gepresenteerd.
De stamboom van de verschillende geslachten Ten Klooster is bijgewerkt tot 1989. Natuurlijk is het de bedoeling om ook de jongere generaties op te nemen in de stamboom. Dat was feitelijk de belangrijkste reden om een website te ontwikkelen. Hopelijk zullen familieleden zelf hun aanvullingen aandragen via het ‘stamboomformulier’ op de website. Dat lijkt de meest efficiënte manier om de stamboom te actualiseren.
“De meeste tijd is gaan zitten in het ontwikkelen van de website”, aldus Arco ten Klooster. “Met de hulp van Studio Staalkaart, een grafisch ontwerpbureau in Eastermar, hadden we snel het ontwerp van de website staan, maar het inrichten van een online interactieve stamboom bleek een grote uitdaging”. Vandaag plaatste Arco een bericht op de Facebook-pagina van de site, dat de stamboom online is gezet.
Arco ten Klooster lanceert de website
Niet alle stamboomgegevens zijn publiekelijk beschikbaar. Informatie over nog levende familieleden is afgeschermd. Arco ten Klooster: “We willen niet dat de privacy van familieleden in het geding kan komen. Bovendien is het juist wel leuk dat familieleden zich kunnen registreren om volledige toegang te krijgen. Het is ontzettend leuk om via de registratieprocedure in contact te komen met familieleden die ik niet ken, maar die wel enthousiast zijn over de site. Ik hoop dat er een groep van geïnteresseerde familieleden ontstaat die samen met ons de stamboom gaat bijwerken”.
Hoe werkt het?
De website maakt gebruik van Joomla, een van de meest populaire webbouwpakketten. Joomla is een zogenaamd content management systeem (CMS) waarin de inhoud van de website (teksten, foto’s, video’s, etc.) wordt bijgehouden op een manier die de webbeheerder in staat stelt om snel en eenvoudig wijzigingen aan te brengen en de website te beheren.
Een voordeel van Joomla is dat je verschillende ‘componenten’ in kunt bouwen. Voor de Ten Klooster website is een stamboomcomponent (genaamd Joaktree) opgenomen. Daardoor is het mogelijk dat gebruikers zelf pagina’s samenstellen vanuit het bestand aan stamboomgegevens.
De stamboomgegevens worden bijgehouden in Aldfaer, speciale software om te werken met genealogische gegevens. Vanuit Aldfaer wordt periodiek een exportbestand gemaakt, dat vervolgens wordt ingeladen in het Joaktree component van de website. Onderaan iedere stamboompagina staat de datum weergegeven, wanneer de gegevens voor het laatst zijn bijgewerkt.
Stamboomformulier
De nieuwe ‘genealogie’ sectie van de website bevat ook een (uitgebreid) stamboomformulier. Hiermee kunnen geregistreerde familieleden hun input leveren op de stamboom. Het is niet zo dat wijzigingen en aanvullingen die worden doorgegeven met behulp van dit formulier per direct zichtbaar zijn op de website. Als het formulier is verstuurd, worden de gegevens door de beheerders eerst beoordeeld en verwerkt in Aldfaer. Als iets niet duidelijk is (bijvoorbeeld omdat belangrijke informatie ontbreekt), dan zullen zij eerst nog contact opnemen. Pas nadat een nieuw exportbestand uit Aldfaer is ingelezen, worden de aanvullingen zichtbaar op de site. Zo wordt de stamboom stap voor stap completer.
Arco ten Klooster is tevreden over het resultaat tot nu toe, maar de website is nog lang niet af. “Het onderzoek van het afgelopen jaar heeft veel interessant materiaal opgeleverd: oude kaarten, studiemateriaal over de slag bij Ane, informatie over de eendenkooien in de omgeving van ’t Klooster en nog veel meer. Als het even lukt, zal ik de komende maanden nog nieuwe teksten toevoegen. En natuurlijk hoop ik altijd op reacties vanuit de familie. Ideeën zijn van harte welkom”.