Zwartewatersklooster - In opdracht van Staatsbosbeheer schiet de firma De Jonge uit Sint Jansklooster al aardig op met de restauratie van de vervallen eendenkooi De Hutte in buurtschap Zwartewatersklooster tussen Hasselt en Zwartsluis. In het door de jaren heen volledig dichtgegroeide bos rondom de kooi is rigoureus gekapt en gesnoeid. "Alle overtollige bomen en struiken zijn weggehaald om de kooiplas weer zichtbaar te maken. Daarnaast wordt de vanginrichting volledig vernieuwd", doet terreinbeheerder Johan Dammers het werk uit de doeken.  

Een eendenkooi is een constructie, volgens eeuwenoud concept, om wilde eenden te vangen. Het geheel bestaat uit een waterplas met daaromheen rietschermen en een of meerdere 'vangpijpen'. Dammers: "Het principe is vrij eenvoudig. De eenden worden door de kooiker met voer de vangpijp ingelokt. Daaruit kunnen ze niet meer ontsnappen en dan is vangen gemakkelijk. Vroeger werden ze dan gedood voor consumptie, maar tegenwoordig zijn het waardevolle natuurgebiedjes, waar eenden alleen nog worden gevangen en geringd voor wetenschappelijk onderzoek." 

De kooiker van De Hutte, de 83-jarige Arie Kronenberg, woont nog steeds in Zwartewatersklooster. 

In de Kop van Overijssel bestonden vroeger tientallen eendenkooien. Zeven bestaan er in deze regio nog steeds. Hiervan zijn de Kloosterkooi (Kalenberg), Otterskooi (Dwarsgracht, de op een na grootste van ons land), Smitskooi (Giethoorn), Haasjeskooi en Bongerdskooi (allebei in Hasselt) ook regelmatig toegankelijk voor bezoekers. In heel Nederland zijn nog 118 eendenkooien te vinden. 

Staatsbosbeheer verwacht kooi De Hutte nog voor de winter helemaal klaar te hebben.

 

Kooi De Hutte in oude glorie

Eendenkooi De Hutte is bijna gerestaureerd en door het nodige snoei- en kapwerk ook weer zichtbaar in het landschap van Zwartewatersklooster. Alleen het gaas moet nog om de nieuwe vangpijp heen.

     
Naar boven