Zwartewatersklooster – Met grote halen beweegt Harm Timmerman de zeis heen en weer. Af en toe stopt hij even om het werktuig te slijpen of een trekje van zijn pijp te nemen. En dan klinkt het zacht zoevende geluid weer en vallen de roggehalmen bij bosjes op de grond. De Staphorster is een van de vrijwilligers, die deze donderdagochtend helpen bij het maaien van rogge in Zwartewatersklooster.

Aan de activiteit van de Veldschuur doen zo'n zestien mensen mee. En Timmerman mag met zijn 90 jaar dan een van de oudsten zijn, zijn tempo ligt zeker er zeker niet lager om. "Tsja, ik heb ook wel veel ervaring natuurlijk. Ik maai al zo'n zeventig jaar." 

Het roggeveldje dat onder handen wordt genomen, is van Johannes ten Klooster. Het is door de Veldschuur 'geadopteerd'; ieder jaar komen de vrijwilligers er zaaien, maaien en dorsen. "Vanwege gezondheidsproblemen kan ik het zelf niet meer", vertelt Ten Klooster. "En bij de Veldschuur vonden ze het leuk om het over te nemen." 


Johannes ten Klooster rogge maaien

Johannes ten Klooster is bilj met de hulp van vrijwilligers.

Het spreekwoord 'vele handen maken licht werk' gaat vandaag zeker op. In ruim een uur tijd is bijna alle rogge van het veldje in bosjes gebonden. "Vroeger deden we er een stuk langer over", vertelt Ten Klooster. "Maar toen had ik dan ook minder hulp. Ik maaide, mijn zoon welde de rogge en mijn vrouw bond de bossen bij elkaar." 

Ook nu zijn het de ervaren mannen, die het maaiwerk op zich nemen. Echt gemakkelijk is dat niet. "Je moet de juiste slag hebben, anders werk je je een ongeluk", vertelt Ten Klooster. "Maar of het moeilijk te leren is, kan ik niet zeggen. Zelf heb ik als jongen van huis uit meegekregen." 

De minder ervaren krachten helpen vooral met het bijeen binden van de bossen rogge. Ook dat blijkt een lastig karwei. "Maar het is mooi om het te leren", vindt Hanneke Rademaker, coördinator van de Veldschuur. "Het zou zonde zijn als deze kennis verloren gaat." 

De schoven moeten nu eerst een week of wat buiten drogen. Dan worden ze opgeslagen in de schuur van Ten Klooster. "Straks in augustus hebben we een oogstfeest bij de Veldschuur", vertelt coördinator Rademaker van het natuurinformatiecentrum. "Dan gaan we de rogge ook dorsen."

 

     
Naar boven